2014-04-11: Afbeeldingen van vier insignes uit de Collectie Familie van Beuningen te zien in Vrouwenpolder.

Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Vrouwenpolder gaat eind mei 2014 in het dorp een aantal feestelijkheden van start. Tijdens een foto-expositie in de Pelgrimskerk die de cultuurhistorische achtergrond van het dorp belicht, zijn foto’s van vier laatmiddeleeuwse insignes van Vrouwenpolder te bezichtigen. Het betreft:
• Inv.nr. 1176, gepubliceerd in Heilig en Profaan 1, cat.nr. 477. Dit insigne is gevonden in Nieuwlande en meet h 47mm x br 26mm. Het insigne wordt gedateerd op 1475-1525. Het toont Maria met haar kind tussen pilaren met daaronder het wapenschild van Oostkapelle.
• Inv.nr. 3922, gepubliceerd in Heilig en Profaan 3, cat.nr. 2584. Aan de voorzijde is Maria met haar kind afgebeeld tussen twee schepen met daaronder het opschrift POLDER; op de keerzijde is een schip afgebeeld. Het is samengesteld uit twee lagen en toont ex-voto’s. Dit insigne is gevonden in Vrouwenpolder en meet h 32mm x br 28 mm. Het wordt gedateerd 1475-1525.
Twee van die vier insignes zijn niet gepubliceerd in de serie catalogi van de Stichting Middeleeuwse Religieuze en Profane Insignes. Deze zijn:

• Inv.nr. 3864, gevonden in Zierikzee. De voorstelling is vergelijkbaar met Inv.nr. 3922, Maria en haar kind geflankeerd door twee schepen, en heeft een gladde keerzijde. De afmeting is h 27mm x br 27mm en het insigne wordt gedateerd 1475-1525.
• Ook het vierde insigne uit de collectie, Inv.nr. 2790 is gevonden in Vrouwenpolder. De voorstelling betreft Maria met haar kind tussen twee schepen; de keerzijde is glad. Het insigne heeft een diameter van 28mm en wordt gedateerd 1475-1525. Ook hier is het opschrift POLDER kenmerkend.

Dit jaar is Vrouwenpolder tevens 200 jaar deel van het Koninkrijk en is 70 jaar geleden in het dorp de capitulatie van Walcheren getekend.
Op vrijdagavond 23 mei wordt in de Pelgrimskerk het startschot gegeven voor allerlei feestelijke jubileumevenementen. Op 13 september, tijdens het mosselweekend, vindt het slotfeest plaats.

Dorpelingen, gasten en toeristen kunnen genieten van een keur aan activiteiten. Die sluiten vaak aan bij de jaarlijkse evenementen, die de Ondernemersvereniging organiseert.
In het openingsweekend vindt een oecumenische pelgrimswandeling plaats. Vrouwenpolder, ooit het enige pelgrimsoord op Walcheren met het befaamde miraculeuze portret van De Vrouwe, wordt dan weer opgenomen in de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Cultuurhistorisch belangrijke restanten van het verleden, die nog zichtbaar zijn in het landschap en het dorp, staan in 2014 centraal. Muzikale opvoeringen en optredens van verenigingen, die het Zeeuws Kostuum showen, zorgen op de Vrouwenpolderse dagen eind mei voor een historische sfeer. In juni wordt in tien lezingen de geschiedenis van het dorp belicht. In juli zijn, naast optredens van straattheater op cultuurhistorische plekken, drie wandelingen gepland langs de flora en fauna van de polders. Deze maanden zijn in horeca-gelegenheden foto-exposities te bewonderen van de historie van Vrouwenpolder, evenals in de Pelgrimskerk.
Ook staat de kunst in het dorp en haar verleden in de schijnwerpers. De beroemde schilder H. Chabot werkte er in 1933. Het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg wijdt wegens het jubileum een speciale expositie aan zijn werk.

Het initiatief tot de festiviteiten nam de stichting De Nederlandse Ruimte. Samen met het jubileumcomité, bestaand uit inwoners van Vrouwenpolder, organiseert zij de vieringen. In het Comité van Aanbeveling hebben zitting: prof. dr. P.A. Henderikx, historicus, auteur, dr. L.J. Kool-Blokland, directeur van het Zeeuws Archief te Middelburg en drs. R.J. van der Zwaag, burgemeester van Veere.

Extra informatie kan ingewonnen worden bij Henriette van Zwet-de Savornin Lohman, directeur stichting De Nederlandse Ruimte. 035-6940483/ 06-41867475.
contact@denederlandseruimte.nl/ www.denederlandseruimte.nl.
www.vrouwenpolder.nu.

 

Maria met kind, geflankeerd door schepen uit Vrouwenpolder, gevonden in Zierikzee, afmeting: 27 diameter, 1475-1525


terug naar overzicht